Spirit Rise

Het lied dat we nu met Pinksteren uitbrengen heet “Spirit, Rise!”. Ik lees de titel als een verlangen, een gebed, en misschien wel een noodkreet dat de Geest groeit. Groeit in ons leven, onze geliefden, onze steden, ons land, deze wereld.

Toen ik dinsdagavond naar het Eurovisie Songfestival zat te kijken, realiseerde ik me maar weer eens te meer de noodzaak van meer van Gods Geest. Je hebt het misschien gevolgd in het nieuws: één van de inzendingen was een lied waarvan de titel ‘de duivel’ was en waarin niets dan lof over de duivel werd gezongen. Vervolgens kwam er een zanger die zichzelf als ‘gevallen engel’ presenteerde.

O ja, en ik heb ook de artikelen gelezen die dat allemaal weer relativeren, en dat je het als dichterlijke vrijheid en beeldspraak moet zien.

Donderdagochtend was ik op de Veluwe. Daar was ook een songfestival aan de hand. Honderden deelnemers. Ze zongen uit volle borst. Originele arrangementen. Soms moeilijk te volgen intervallen. Maar ik durf te wedden dat ze allemaal ter ere van hun Schepper zongen. Aanstekelijk. Het decor en de kostuums waren ongeëvenaard. Vooral die ijsvogel. De act van de dansende hazen was grappig. Wat een show. Ik heb genoten.

Zo werd ik deze week door twee Songfestivals bepaald bij de vraag: Waarover gaat het lied van mijn hart?

En dan kom ik tot de conclusie dat er geen beter thema is dan Jezus. Welke beeldspraak of dichterlijke vrijheid je ook gebruikt. En om dat een beetje waar te kunnen maken hebben we Pinksteren nodig. Mensen die leven vanuit de Geest van God zetten Jezus in het middelpunt.

Dat is niet altijd makkelijk. Soms lijkt ons leven net een ruimteschip dat met raketkracht probeert te ontkomen aan de zwaartekracht van Jezus. Dan doen we volop mee in de flow van mensverheerlijking en misschien helpen we de duivel soms wel een handje, bewust of onbewust.

Spirit Rise probeert ons weer in de juiste baan te krijgen. Dichtbij Jezus, waarbij zijn (zwaarte)kracht ons dicht bij hem houdt. Dat komt omdat dit is wat de Heilige Geest doet in ons leven: het brengt ons in een strakke baan met Jezus als middelpunt.

In Joh. 16:13 (NBV) staat:

De Geest van de waarheid zal jullie, wanneer hij komt, de weg wijzen naar de volle waarheid. Hij zal niet namens zichzelf spreken, maar hij zal zeggen wat hij hoort en jullie bekendmaken wat komen gaat.

Hoe mooi. De Geest leert ons te denken als Jezus.

Maar een mens die de Geest wel bezit, kan alles beoordelen, en zelf wordt hij door niemand beoordeeld. Er staat immers geschreven: ‘Wie kent de gedachten van de Heer, zodat hij hem zou kunnen onderwijzen?’ Welnu, onze gedachten zijn die van Christus. (1 Kor. 2:15–16 NBV)

Leven door de Geest is een verrijking. We hebben uiteindelijk niets meer nodig. Psalm 16 zegt het mooi: 

U wijst mij de weg naar het leven: overvloedige vreugde in uw nabijheid, voor altijd een lieflijke plek aan Uw zijde. (Ps. 16:11 NBV)

Dat maakt Spirit Rise een prachtig gebed voor deze Pinksteren:Spirit Rise, Glorify the Father.
You’re alive, we know that you are here.
Lifting high the name of Jesus in our lives,
Spirit Rise!

Marcel Koning | Dirigent

Marcel Koning | Dirigent

Spirit Rise

Pinksteren, uitstorting van de Heilige Geest. Heel lang heb ik mij afgevraagd: Wat is dat nou eigenlijk, de Heilige Geest? Ik vond het maar ongrijpbaar.

Toen mij gevraagd werd iets te schrijven voor over dit lied, dacht ik terug aan zo’n 13 jaar geleden. Destijds mocht ik ook al lid zijn van dit prachtige koor, en een aantal koorleden kan het zich vast nog herinneren dat ik aan het begin van een repetitie vertelde over mijn geaardheid, en daarmee “uit de kast” kwam.

Hierna volgde een voor mij, onrustige periode. Ik kwam er niet uit hoe ik nou eigenlijk mijn leven hoorde in te richten, en welke keuzes ik daarbij moest maken. Veel mensen hadden daar een mening over, en dat maakte het nog ingewikkelder. Ik kwam op het punt, dat ik overwoog om geen Christen meer te zijn, te stoppen met alles, kerk, koor etc. en dan maar mijn eigen gang te gaan. Een nieuw leven voor mij, waarin ik zelf alles kon bepalen. Dat leek de makkelijkste weg, maar gelukkig is het anders gelopen. God heeft mij niet weg laten lopen, maar juist bij zich gehouden. Dit alles door de kracht van het gebed, of Hij mij de weg wil wijzen en mij wil helpen om de juiste keuzes te maken. En dat heeft Hij gedaan, en daar ben ik nog elke dag dankbaar voor! Dat is voor mij de werking van de Heilige Geest in mijn hart.

In dit lied wordt het heel mooi verwoord:

“Even at my worst, I know You’re with me.

You promise I will never be alone.

Even when I walk into the valley,

You won’t let me go.

Every word You whisper, draws me deeper.

You break the lies, and fill my heart with truth.

You are faithfull, and you are my keeper,

I’m safe here with You.”

Spirit Rise!

Ik wens iedereen de werking van de Heilige Geest in zijn of haar hart toe.

Gezegend Pinksterfeest gewenst!

Hans | Tenor