Nieuwsbrief Vriend van Hoop 1

Elke maand verzenden we een nieuwsbrief aan onze “vrienden van hoop” met een bemoediging en nieuwe content die nog niet eerder is gepresenteerd, wil je de boodschap van hoop ook steunen meld je dan aan op deze pagina https://tinsperansa.nl/hoop


Beste vriend van Hoop,

Voor je ligt het eerste exemplaar van onze nieuwsbrief. Speciaal voor jou bedacht.
Omdat je net als wij de boodschap van Hoop zo ontzettend belangrijk vindt. Een boodschap die in deze tijd misschien nog wel belangrijker is dan ooit. Misschien wel meer impact heeft dan we denken. Mede dankzij jou kunnen wij als koor die boodschap blijven uitdragen.

Iedere maand willen we je bemoedigen. We willen je inspireren met die waanzinnig mooie boodschap. Dat er iemand is die in moeilijke en onzekere tijden, jou vasthoudt, je niet laat vallen. God is er altijd. God houdt van je!
 Onze dirigent zal iedere maand een overdenking met je delen. We noemen het Living Hope. Want de boodschap die we hebben is springlevend! Laat je inspireren. Geniet van de rake woorden die Marcel schrijft. Wij bidden en zingen je toe dat de woorden je mogen raken en kracht geven om te vertrouwen op Hem. Om in te zien dat er een toekomst vol van Hoop is.


Living Hope

Welkom bij de eerste ‘Living Hope’. Een korte overdenking waarin ik steeds vanuit de bijbel met je na wil denken over het thema ‘Hoop’. We hebben het ‘Living Hope’ genoemd: levende hoop.

Dat begrip hebben we niet zelf bedacht. In de bijbel vinden we het in 1 Petrus 1:3

  • Geprezen zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus: in zijn grote barmhartigheid heeft hij ons opnieuw geboren doen worden door de opstanding van Jezus Christus uit de dood, waardoor wij leven in hoop.
    1 Petrus 1:3 NBV

Wij leven in hoop. Je kunt het ook vertalen dat Jezus ons opnieuw geboren heeft doen worden ‘tot een levende hoop’. Hoe je het ook vertaald, het Griekse woord voor ‘leven’ is duidelijk: het gaat om iets dat leeft! Hoop is dus een levend begrip.

Boeiend om te lezen hoe dat direct in contrast staat met het woord ‘dood’ in dezelfde zin. De dood van Jezus Christus. Een gruwelijke dood na een pijnlijke marteling. Maar die dood bleek niet het laatste woord te hebben. Hij werd opgevolgd door de opstanding, door leven. En daaruit putten wij hoop!

Je zou dus kunnen zeggen dat de dood en opstanding van Jezus het fundament is onder het feit dat onze hoop leeft. Dat is het bijna onverklaarbare element van het christelijk geloof. Deze tekst uit 1 Petrus 1 bevat hoop die ‘groter dan het sterven’ is, zoals het lied ‘Onze Schuilplaats is God’ zo mooi zegt.

Misschien helpt een voorbeeld ons het nog beter te begrijpen. Ik moet denken aan de bergen. Zo waren we afgelopen zomer in Oostenrijk. In het dal sta je soms omhoog te kijken en dan denk je: hoe kom ik daar ooit overheen. Net zoals je soms in het leven voor hoge bergen staat die onoverwinnelijk lijken. Je wordt er wanhopig van.

De dood en opstanding van Jezus is dan die cabine van hoop die je omhoog helpt. Hoewel de reis spannend is en je soms denkt dat je er bent, maar het dan nog langer duurt, zie je uiteindelijk boven op de berg het grote plaatje, je ziet de omgeving. Je ziet al die bergen en dalen uit je leven, maar – nog belangrijker – je overziet ze en je kunt ze aan.

Zo is het met hoop. Het is nog niet de overwinning, maar hoop die gegrond is in geloof is dat wat ons helpt door te gaan.

Als je om je heen kijkt, en bijvoorbeeld een krant opent, dan zie je meer wanhoop dan hoop. Dan lijkt het alsof leven in hoop helemaal niet bestaat. Is hoop dan wel levend?

Helaas leven te veel mensen zonder hoop en daarom bestaat Tin Speransa. 1 Petrus 1:3 heeft volgens mij ook een oproep: laat zoveel mogelijk mensen zien dat een leven in hoop kán. Dat er een sterk fundament ligt onder hoop die de tijdelijke wanhoop van nu overstijgt. Hoop die groter is dan een pandemie, een oorlog, een natuurramp. Hoop die uiteindelijk je wonden heelt, je ziekte geneest en je verdriet omkeert naar vreugde.

  • Hiervoor zwoegen en strijden wij, omdat wij onze hoop gevestigd hebben op de levende God, die de redder is van alle mensen, bovenal van de gelovigen. 
    1 Tim. 4:10 NBV

Bron van Geluk

Dit lied staat op onze cd Hoop die leeft in mij. Persoonlijk is dit een van mijn favorieten. Het nummer begint rustig en neemt je mee in wat het inhoudt om een Levensbron te hebben. Het begin stelt de waarde vast van de Bron, betaald met kostbaar bloed. Hester bezingt het als levend water en roept je op je geluk te zoeken in die Bron. Matthijs komt erbij en doet mee. Voor mij het meest ontroerende gedeelte van het lied. Het laat je beseffen dat er is betaald. Dat je echt, maar dan ook echt schoon bent.

Het koor komt erbij. Het bezingt die Levensbron. Een krachtige stroom die heel Gods Kerk verlost, bevrijdt. Ik krijg kippenvel.

Het koor begint te stralen, ik begin te stralen! Het refrein. De levensbron is een bron van geluk. Het laat je lachen, misschien wel door al je tranen heen. Het maakt je dus volkomen gelukkig. Niet morgen, maar vandaag al.
De mooiste zin om te zingen vind ik toch wel “Dood was mijn hart, maar ik sta op en leef”. De melodie is hier perfect gekozen, eerst omlaag, maar dan springt het omhoog. Ik betrap me erop dat ik heel even opveer bij dit gedeelte.

De grote finale begint. Het koor mag nu voluit! Matthijs, Hester en ook Kristel komen erbij (en wat zijn ze goed). Het maakt me trots dat ik samen met hen juist dit lied kan zingen. Zij zorgen voor mijn zoveelste kippenvel.

Ik kan wel juichen van dankbaarheid!
Bron van Geluk. Er is een (onuitputtelijke) Bron van Geluk, die leven geeft.

Geniet van dit fantastische nummer.
Namens gospelkoor Tin Speransa,

Janjaap van Houwelingen, tenor.